Als je na het volgen van De Nationale Toekomstcursus op zoek bent naar meer informatie, hebben we hieronder een mooie selectie van boeken, films, podcasts en belevenissen voor je geselecteerd.
Tips en inspiratie zijn welkom via info@stt.nl.
Ontdek grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en de zintuigen op scherp stellen. De kunst van morgen, vind je vandaag in het NXT Museum, Amsterdam.
In Eindhoven vind je hét ruimteschip van Nederland waarin mens, natuur en techniek samenkomen én elkaar uitdagen. Ontdek de toekomst in het Next Nature Museum.
In Discovery Museum in Kerkrade staat alles in het teken van de themaâs aarde, wetenschap en techniek. DeÌ plek bij uitstek waar verleden, heden en toekomst verbonden zijn.
Het Waag Futurelab in Amsterdam organiseert regelmatig lezingen of workshops over de toekomst.
Deze tentoonstelling neemt je mee op een reis door de wereld van sciencefiction en laat zien hoe deze verhalen ons begrip van wetenschap en technologie hebben gevormd, en hoe ze ons uitdagen om na te denken over de toekomst van onze wereld. Te bezoeken in het Observeum, de sterrenwacht in Burgum (Friesland).
Pakhuis de Zwijger organiseert uiteenlopende bijeenkomsten met de focus op het samenbrengen van mensen en de impact van projecten die een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een meer duurzame, eerlijke en toekomstbestendige samenleving.
Arcadia is een fictieserie die draait om een samenleving in de nabije toekomst. Hier wordt het lot van burgers bepaald door hun persoonlijke burgerscore. Bekijk op NPO Start.
Marijn Frank en Tim den Besten spreken met visionaire wetenschappers en denkers over technologie waar we ons nu nog nauwelijks iets bij kunnen voorstellen. âDe toekomst is fantastischâ is te zien op NPO Start.
âA murder at the end of the worldâ is een futuristisch misdaaddrama dat te zien is op Disney+. Een bonte verzameling van wetenschappers, kunstenaars en hackers mogen hun visie geven op de technologische toekomst van de aarde die in 2050 door de klimaatverandering nagenoeg onbewoonbaar is geworden.
âBlack Mirrorâ is een Netflix serie waarbij fictieve technologie in een nabije toekomst een grote rol speelt. Dat komt mede doordat vrijwel elke aflevering een scenario schetst, waarin er dingen mogelijk zijn die we ons voor kunnen stellen.
Met de hulp van experts uit verschillende sectoren onderzoekt de docuserie âThe Future Ofâ nieuwe en opkomende technologische trends met revolutionaire mogelijkheden. Te zien op Netflix.
VPRO Tegenlicht is te zien op NPO Plus. In de afleveringen worden ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.
In de film âHerâ vindt de hoofdpersoon zielsverwantschap en intimiteit bij Samantha, een vrouwelijke stem met een verrassend menselijk gevoel voor humor en empathie genereerd door geavanceerde kunstmatige intelligentie.
âKlara en de Zonâ is een roman van Kazuo Ishiguro die ons een blik gunt op onze veranderende wereld door de ogen van Klara, een zogenaamde âKunstmatige Vriendinâ.
Dave Eggers schreef twee romans over macht, bedrijven en de dominantie van een volledig digitale cultuur. Laat je meeslepen in de toekomstbeelden van âDe Cirkelâ en âHet Allesâ.
Roman Krznaric laat ons in âDe goede voorouderâ zien hoe we verder kunnen kijken dan onze eigen generatie lang is en dat het mogelijk is om onze kortzichtigheid in te ruilen voor langetermijndenken.
Kim Putters beschrijft in âHet einde van de BV Nederlandâ zijn toekomstperspectief, een verhaal over en voor Nederland. Over hoe mensen zich verbonden voelen, zinvol mee kunnen doen en erbij blijven horen.
Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT) verkent de toekomst en doet dit al sinds 1968. Alle publicaties van STT zijn gratis toegankelijk via de website. Hoe dachten we in 1968 over de toekomst van het verkeer? En wat waren onze verwachtingen over de toekomst van biotechnologie in 1981? Ook de meest actuele verkenningen zijn het lezen waard!
In de podcast De toekomst is grijs onderzoekt omroep Max de gevolgen van een steeds ouder wordende bevolking.
Hoe ziet onze toekomst eruit? Zes bekende auteurs lieten zich inspireren door topwetenschappers, en schreven naar aanleiding daarvan een verhaal voor de Volkskrant. Hier hoor je hun verhalen, en interviews met de schrijvers en wetenschappers.
In de podcastserie Onderzoekers over de Toekomst delen lectoren van Hogeschool Inholland hun visie over de toekomst van onze wereld. Ze geven hun kijk op de belangrijkste ontwikkelingen in hun onderzoeksgebied richting 2030, en zetten uiteen wat dat betekent voor professionals, hun vaardigheden en kennis.
Futures Literacy: shaping your present by reimagining futures, luister naar Loes Damhof op TEDxYouth@Groningen.
Welke rol ga jij spelen bij het vormgeven van de toekomst? In elk van de Future Forward lessen van TED-ed ontdek je hoe je de wereld als een futurist kunt zien en ontdek je hoe ieder van ons het vermogen heeft om een positievere toekomst te creëren. [Engels]
In deze explainer gaat initiatiefnemer Rudy van Belkom in op de kunst van het vooruitkijken. Hij inspireert je om je verbeeldingskracht te gebruiken en na te denken over wenselijke toekomstbeelden. Deze explainer is ontwikkeld voor de Toekomstverkenning middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en wetenschap in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Future Frictions is een interactieve tool die je helpt om na te denken over de implicaties van het gebruik van technologie in de slimme stad.
Het UNDP RBAP Foresight Playbook is een toolkit met als doel anticiperende capaciteiten op te bouwen om in de toekomst beter te reageren op risico's, onzekerheid en kansen.
Het College van Rijksadviseurs heeft een reeks colleges met werksessies over methodes van toekomstdenken georganiseerd, die in deze handleiding stap voor stap worden uitgelegd, zodat je er zelf mee aan de slag kunt.
Met welke vervoermiddelen zullen we ons in de toekomst gaan verplaatsen? Wat gaat er veranderen in waar we wonen en hoe we werken? En wat vinden we daarvan? Om beter op deze vraagstukken te kunnen anticiperen heeft het Planbureau voor de Leefomgeving vier toekomstscenarioâs ontwikkeld. Oefenen met de toekomst en doe de quiz.
Wageningen University & Research heeft vanuit diverse wetenschappelijke vakgebieden gekeken naar de inrichting van Nederland in 2120. De kaart laat zien hoe Nederland er over honderd jaar uit kan zien als je op natuur gebaseerde oplossingen (nature-based solutions) centraal stelt.
Deze trendscan geeft aan welke trends in de maatschappij nu spelen of verwacht worden in de toekomst. Hij kan gebruikt worden als hulpmiddel voor de ontwikkeling van toekomstbestendig beleid binnen de ministeries van BZK en VRO.
Onze toekomst wordt gevormd door de beslissingen die we in het heden nemen. Door ons meer bewust te worden van hoe ons begrip van de toekomst deze beslissingen stuurt kunnen we keuzes maken die beter geĂŻnformeerd zijn en minder vertroebeld worden door vooroordelen en aannames.
Toekomst aan Tafel biedt organisaties een inspirerende aanpak om een toekomstgerichte koers te varen die zowel recht doet aan de belangen van nu als aan de behoeften van morgen. In dit traject is een praktische en kopieerbare aanpak ontwikkeld die het perspectief van zowel huidige als toekomstige generaties structureel meeneemt in de ontwikkeling van plannen en beleid.